هیات مدیره شرکت سهامی خاص
هر شرکت سهامی به وسیله یک عده اشخاص صاحب سهم اداره می شود که هیات مدیره نامیده می شود. هیات مدیره عبارت است از اجتماع عده ای از صاحبان سهام که حسب مورد توسط مجمع عمومی موسس یا عادی برای مدت معینی به منظور اداره امور شرکت انتخاب و برای مدت معینی انجام وظیفه می کنند.
بر اساس قانون برای شرکت های سهامی خاص، هیچگونه محدودیتی وجود ندارد اما با این حال از آنجائیکه هیات مدیره یک شرکت سهامی خاص نیز همانند یک شرکت سهامی عام می بایستی یک نفر را به عنوان رئیس هیات مدیره و یک نفر را به عنوان نایب رئیس هیات مدیره انتخاب کند پس بنابراین قانوناَ هیات مدیره شرکت های سهامی خاص نیز باید حداقل 2 نفر عضو داشته باشد.
انتخاب مدیران به وسیله مجمع عمومی عادی خواهد بود . اولین مدیران شرکت را مجمع عمومی موسس انتخاب می نماید و شرکت هنگامی تشکیل شده محسوب می گردد که مدیران و بازرسان انتخاب و قبولی خود را اعلام داشته باشند.
شرایط عضویت در هیات مدیره :
برای عضویت در هیات مدیره شرکت سهامی شخص باید اهلیت داشته باشد و سهامدار شرکت باشد ؛ علاوه بر این ، نباید مشمول بعضی محرومیت ها و ممنوعیت هایی که قانون مقرر کرده است باشد.
الف ) اهلیت
قانونگذار ما در لایحه 1347 برای احراز سمت مدیریت شرط سنی قائل نشده است ؛ بنابراین ، مدیر می تواند هر سنی داشته باشد، مشروط بر اینکه دارای اهلیت باشد.
ب) سهامدار بودن
در لایحه قانونی 1347 ، مدیریت شرکت سهامی منوط به داشتن سهم در شرکت است. ( ماده 117 ) منطق این راه حل این است که مدیریت شرکت باید به کسی سپرده شود که شخصاَ منافعی در شرکت داشته باشد. قانونگذار در لایحه قانونی 1347 تشخیص میزان نفع مدیر در شرکت را به اساسنامه واگذار کرده است . به موجب ماده 114 لایحه اخیر : " مدیران باید تعداد سهامی را که اساسنامه شرکت مقرر کرده است دارا باشند ... ".
برخی اشخاص نمی توانند به مدیریت شرکت سهامی انتخاب شوند . این اشخاص در ماده 111 ل. ا. ق. ت اینگونه دسته بندی شده اند :
محجورین و کسانی که حکم ورشکستگی آن ها صادر شده است.
کسانی که به علت ارتکاب جنایت یا یکی از جنحه های ذیل به موجب حکم قطعی از حقوق اجتماعی کلاَ یا بعضاَ محروم شده باشند در مدت محرومیت : سرقت ، خیانت در امانت ، کلاهبرداری ، جنحه هایی که به موجب قانون در حکم خیانت در امانت یا کلاهبرداری، جنحه هایی که به موجب قانون در حکم خیانت در امانت یا کلاهبرداری، اختلاس، تدلیس، تصرف غیر قانونی در اموال عمومی می باشد.
اگر شخصی دارای سوابق مذکور باشد و به مدیریت شرکت انتخاب شود دادگاه شهرستان پس از رسیدگی به تقاضای هر ذینفع حکم قطعی و لازم الاجرای عزل مدیر را خواهد کرد. ( ماده 111 ل. ا. ق. ت )
مدت مدیریت برای مدیران در اساسنامه تعیین می شود و به هر حال نباید بیشتر از دو سال باشد اما انتخاب مجدد آن ها مانعی ندارد. ( ماده 109 ل. ا. ق. ت )
تغییرات در هیات مدیره شرکت سهامی خاص
تغییر در تعداد مدیران و مدت خدمت آن ها ( در محدوده قانون ) در صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده می باشد. لذا جهت تغییرات در ترکیب اعضای هیات مدیره در شرکت سهامی خاص کلیه یا اکثریت سهامداران ، می بایست یک مجمع عادی به طور فوق العاده تشکیل می دهند.
برای رسمیت یافتن مجمع عمومی فوق العاده حضور لااقل دارندگان بیش از نصف سهامی که حق رای دارند ، الزامی است. اگر در اولین جلسه این حد نصاب تامین نشد ، در جلسه دوم با حضور دارندگان بیش از یک سوم سهامی که حق رای دارند رسمیت خواهد یافت .
اگر در جلسه دوم هم حد نصاب قانونی تامین نگردد در این صورت موضوع منتفی است و برخلاف مجمع عمومی موسس، که در این صورت جلسه سومی پیش بینی شده و در مورد مجمع عمومی عادی ، که در جلسه دوم با حضور هر تعداد از صاحبان سهام می توان تصمیم گیری کرد ، در مورد مجمع عمومی فوق العاده با تشکیل جلسه دوم و عدم تامین حد نصاب معلوم می شود سهامداران شرکت علاقه ای به طرح آن ندارند و موضوع موقتاَ مسکوت می ماند.
در هر حال ، بعد از رسیدن به حد نصاب ، تصمیم گیری در مجمع مزبور ، همیشه با اکثریت دو سوم آرای اعضای حاضر در جلسه رسمی ، معتبر خواهد بود. لازم به ذکر است در صورتیکه جلسه با حضور اکثریت شرکاء/ سهامداران تشکیل شده رعایت تشریفات دعوت وفق اساسنامه شرکت یا قانون تجارت با ارائه مستندات الزامی است. ( ارائه لیست سهامداران حاضر در جلسه با امضاء سهامداران الزامی می باشد).
بر اساس مقررات ، هر گونه تغییر در اطلاعات اشخاص، تغییر در تعداد مدیران، تمدید مدت تصدی هیئت مدیره و بازرسین و به طور کلی تغییراتی که به نحوی با اطلاعات اشخاص حقیقی و سرمایه آن ها مرتبط باشد مستلزم ثبت تغییرات و ارسال یک نسخه صورتجلسه به اداره ثبت شرکت های محل ثبت می باشد.
کلیه اقدامات پذیرش صورتجلسات ازطریق سامانه اینترنتی به آدرس
http://irsherkat.ssaa.ir صورت می گیرد.
مدارک مورد نیاز جهت صورتجلسه تغییر اعضای هیئت مدیره
مدارک شناسایی اعضای هیات مدیره ( کپی برابر اصل شده دفتر خانه اسناد رسمی )
کلیه مدارک ثبتی شرکت به همراه روزنامه های تاسیس و تغییرات شرکت
نمونه صورتجلسه در خصوص کاهش/ افزایش تعداد اعضاء هیأت مدیره در شرکت های سهامی خاص
مجمع عمومی فوق العاده شرکت........................................................... سهامی خاص به شماره ثبت.......................... و شناسه ملی ...................... مورخ ........................ ساعت.......................... با حضور کلیه/اکثریت سهامداران در محل قانونی شرکت تشکیل گردید و تصمیمات ذیل اتخاذ گردید.
ابتداد در اجرای ماده 101 ق.ت
آقای/خانم............................................ به سمت رئیس جلسه
آقای/خانم......................................... و ........................................ به سمت نظار
آقای/خانم.......................................... به سمت منشی جلسه انتخاب و رسمیت جلسه اعلام گردید. دستور جلسه کاهش/ افزایش تعداد مدیران و اصلاح ماده اساسنامه.
تعداد اعضاء هیأت مدیره به................................ نفرکاهش/افزایش یافت و ماده مربوطه اساسنامه اصلاح گردید.
به آقای/خانم......................................... احدی از شرکاء وکالت داده می شود تا ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکتها نسبت به ثبت صورتجلسه و پرداخت هزینه های قانونی و امضاء ذیل دفاتر ثبت اقدام نماید.
در صورت نیاز به هر گونه مشاوره با ما تماس حاصل فرمایید.
تغییرات در هیات مدیره شرکت سهامی خاص را در کارا پیگیری کنید.