پایان حیات شخصیت حقوقی موسسات و تشکیلات غیرتجاری با انحلال صورت می گیرد. انحلال شرکت تنها راه پایان دادن به شخصبت حقوقی اینگونه موسسات است که می توان به صورت اختیاری و اجباری صورت گیرد که در قوانین و مقررات به آن ها اشاره صریح گردیده است :
1. انحلال اختیاری ( انحلال با تصمیم مجمع عمومی )
در صورت انحلال موسسات و تشکیلات مذکور در این آیین نامه هر گاه انحلال اختیاری باشد تصفیه امور آن توسط مدیر یا مدیران آن بر طبق شرایط مقرره در اساسنامه به عمل می آید و در صورتی که در اساسنامه متصدی امر تصفیه و ترتیب آن معین نشده باشد مجمع عمومی باید در موقع تصمیم به انحلال یک نفر را برای تصفیه انتخاب کرده و حدود اختیارات او را معین می کند.
2. انحلال اجباری ( انحلال به حکم دادگاه )
در صورتی که موسسه به موجب حکم محکمه منحل گردید و در اساسنامه متصدی امور تصفیه معین نشده باشد محکمه در ضمن حکم انحلال یک نفر را برای تصفیه معین می کند و در این قبیل موارد تصفیه امور مربوطه بر طبق قانون تجارت و تصفیه امور شرکت ها خواهد بود.
مدارک و مراحل ثبت انحلال موسسه
- اصل صورت جلسه ی انحلال شرکت که به تایید همه شرکا و مدیر تصفیه رسیده باشد.
- فتوکپی شناسنامه ی کلیه ی شرکا
- فتوکپی شناسنامه مدیر تصفیه در صورتی که خارج از شرکاء انتخاب شده باشد.
- آخرین روزنامه رسمی که آگهی های موسسه در آن منتشر می شود.
جهت ثبت انحلال موسسات غیر تجاری، مجمع عمومی فوق العاده می بایست صورتجلسه ای را در که به امضاء شرکت رسیده باشد در دو نسخه تنظیم نماید. سپس فتوکپی شناسنامه کلیه شرکاء و همچنین فتوکپی مدیر تصفیه ( اگر خارج از شرکا باشد ) به انضمام آخرین روزنامه رسمی موسسه جهت انحلال موسسه تحویل اداره ثبت شرکت ها گردد تا در دفاتر آن اداره ثبت و ذیل آن توسط نماینده یا وکیل رسمی موسسه امضاء گردد.شایان ذکر است، کلیه اقدامات پذیرش صورتجلسات ازطریق سامانه اینترنتی به آدرس
http://irsherkat.ssaa.ir صورت می گیرد.
صورتجلسه مجمع عمومي فوق العاده در خصوص انحلال مؤسسه
نام مؤسسه:....................................................................
شماره ثبت مؤسسه : .....................................................
سرمايه ثبت شده مؤسسه :.............................................
شناسه ملی : ..............................................
مجمع عمومي فوق العاده مؤسسه..........................ثبت شده به شماره ...........................مورخ ................
باحضور اکثریت / کلیه شركاء درمحل قانوني مؤسسه تشكيل شد.
1-خانم/آقای............................................ داراي مبلغ...............................................ريال سهم الشركه
2-خانم/آقای.............................................داراي مبلغ...............................................ريال سهم الشركه
3-خانم/آقای.............................................داراي مبلغ...............................................ريال سهم الشركه
دستور جلسه : اتخاذ تصميم در خصوص انحلال مؤسسه
1 – انحلال مؤسسه مورد بحث و بررسي قرار گرفت والنهايه مؤسسه بعلت ........................................ منحل اعلام ميگردد و خانم / آقای ............................... به شماره ملی ............................. به سمت مدير تصفيه مؤسسه انتخاب گرديد.
2 – آدرس مدير تصفيه و محل تصفيه تهران .................. خيابان ............................. كوچه ............... پلاك ....................... كدپستي ........................................... تعيين گرديد.
3 – مدير تصفيه با امضاء ذيل صورتجلسه قبولي خود را اعلام و همچنين اقرار به دريافت دفاتر و اسناد و مدارك و اموال مؤسسه نمود.
به خانم/آقای ......................................... (احدي از شركاء يا مديران يا وكيل رسمي مؤسسه) وكالت داده ميشود كه ضمن مراجعه به اداره ثبت شركتها نسبت به ثبت صورتجلسه و پرداخت حقالثبت و امضاء ذيل دفاتر ثبت اقدام نمايد.
امضاء كليه شركاء:
تذكرات:
1-کلیه صورتجلسات می بایست روی سربرگ شخصیت حقوقی مربوطه پس از امضاء اشخاص ذی سمت و با مهر آن شخصیت حقوقی در سه نسخه و ظرف مدت سه روز از طریق پست به اداره ثبت شرکتها ارسال و سپس بارکدپستی را در سامانه درج نمائید .
2 – فتوكپي مصدق شناسنامه و کارت ملی مدير تصفيه در صورتي كه خارج از شركاء انتخاب شده باشد به ضمير صورتجلسه به اداره ثبت شركتها ارسال گردد.
3 – در صورتي كه جلسه با حضور اكثريت شركاء تشكيل شده باشد رعايت تشريفات دعوت وفق اساسنامه و ارائه مدارك مثبته به ضميمه صورتجلسه به اداره ثبت شركتها ارسال گردد .